Pienpesiksestä seuraa hyvää

11.5.2017

 

 

 

 

Pienpesis on tehokas menetelmä sekä pelin oppimiseen, että pesiskipinän synnyttämiseen. Tämä on huomattu pesäpalloväen keskuudessa. Ensi kesänä pienpelaaminen tuleekin laajenemaan aivan uusille pelipaikkakunnille.

Pienpesiksessä pesäpallon parhaat puolet on tiivistettynä kahteen vuoropariin, sisältäen paljon vaihtelevia pelitilannesuorituksia jokaiselle pelaajalle sekä sisä- että ulkopelissä. Pelaajat pääsevät tekemään omia ratkaisuja saaden luvan myös epäonnistua. Valmentajat ja pelinjohtaja kannustavat ja ohjaavat lapsia itsenäiseen oivaltamiseen riippumatta siitä, onko kyseessä oman joukkueen vai vastustajan pelaaja. Tällainen pelaaminen vääjäämättä innostaa, kehittää ja vahvistaa pelaajan henkilökohtaista kunnianhimoa. Pelaamaan opitaan pelaamalla.

Tästä johtuen pelaamista pitää olla paljon. Pienpesiksen pelipäivät ovat helppoja organisoida. Tuomarijärjestelyt on tehty joustaviksi. Pelimatkojen tulee olla itse pelaamiseen käytettyä aikaa merkittävästi lyhyempiä. Joukkueiden muodostuksessa ratkaisevaa ei ole pelaajien syntymävuosi tai sukupuoli. Toiminta on mielekästä ja kehittävää, kunhan pelit ovat alkuasetelmaltaan tasavahvoja. Ja joukkueet pelaavat vähintään kaksi peliä yhden turnauksen aikana.

Itäisellä alueella pienpesis on ottanut isoja harppauksia. Innoittajana on toiminut Seinäjoen Naperosuperista ja valtakunnallisen Naperoleirin pienpelisarjasta saadut positiiviset kokemukset. Kuluneen talven aikana on järjestetty neljä kokeellista pienpesisturnausta Imatralla ja Mikkelissä. Pienpesistä on kehitetty yhdessä seurakehittäjien ja asiaan perehtyneiden valmentajien kanssa. Selvää on, että pelitapa vaatii vielä huolellista kokeilua, sekä saatujen kokemusten pohjalta tehtävää kriittistä pohdintaa. Pienpesis, hyvin toteutettuna, on tehokas menetelmä innostamaan uusia harrastajia lajin pariin ja oppimaan pesistä.

Pienpesistä pelataan alkavalla kaudella ennätysmäärä. Keski-Suomessa käynnistyy seurojen yhteinen Junnupesisliiga kahdeksalla paikkakunnalla. Vastaava malli on myös Pirkanmaalla. Varsinais-Suomessa pelataan perinteistä koulupesissarjaa pienpesiksenä, samalla kun Turussa ja Kaarinassa järjestetään pienpesiksen korttelisarja. Keski-Pohjanmaalla on viisi turnausta. Pohjois-Suomen pesis toteuttaa G-junioreiden aluesarjan pienpesiksenä. Etelä-Suomessa Vihti järjestää turnauksen ja PuMu valmistelee kesällä käynnistyvää pienpesissarjaa. Itäisellä alueella JunnuSuper - pelipäiviä pelataan kauden aikana yli neljäkymmentä ja yli viidellätoista uudella pienpesispaikkakunnalla.

 

Ville Pulkkinen

seurakehittäjä